Gigantiske sportsbegivenheder som OL, VM og EM i fodbold har nået en størrelse og et omfang, som gør det umuligt for små lande som Danmark at blive værtsnation. Det er efterhånden kun de store lande, der har ressourcerne og infrastrukturen til at gå ind i disse mastodontiske projekter.
Men i 2020 bliver Danmark – og København – faktisk værter for en af de helt store events i den internationale sportskalender. Det sker, når EM-slutrunden i 2020 som noget helt nyt skal afvikles i en lang række forskellige europæiske lande. Anledningen er, at det i 2020 er 60 år siden den første EM-slutrunde i fodbold fandt sted i Frankrig.
Med det nye koncept blev det muligt for Danmark og Dansk Boldspil-Union (DBU) at ansøge om at få nogle af kampene placeret her i landet. I konkurrence med 31 andre lande, som havde vist interesse for at blive værter, sendte man en ansøgning ind til det europæiske fodboldforbund UEFA med henblik på at få det danske nationalstadion Parken udpeget som en af de 13 stadioner, der skal lægge græs til EM-slutrundens mange kampe.
Og selv om Parken med sin kapacitet på 38.000 tilskuere er det mindste af de 13 stadions, som blev valgt, var UEFA altså så begejstrede for det danske oplæg, at Parken i sommeren 2020 bliver hjemsted for tre puljekampe og en ottendedelsfinale. Det skete blandt andet i konkurrence med det nye topmoderne svenske nationalstadion Friends Arena, der har plads til 50.000 tilskuere.
Da UEFA i begyndelsen af 2018 kom på besøg for at inspicere facilliteterne på det danske nationalstadion, stod det dog klart, at der skal ske forbedringer, inden holdene løber på banen og tilskuerne tager plads på tribunerne i Parken. Frem mod 2020 skal der ske moderniseringer for op mod seks millioner kroner på flere områder som blandt andet højtalerlyd og handicapforhold. UEFA bidrager dog med to tredjedele af det beløb, der skal bruges til at forbedre forholdene på stadion.
Selv om EM-slutrunden skal afvikles i Danmark, er det ikke sikkert, at danske fans kommer til at se Christian Eriksen, Thomas Delaney og Kasper Schmeichel i aktion. Kvalifikationen til EM-slutrunden begyndte med den såkaldte Nations League i efteråret 2018, men først i foråret 2019 begynder den egentlige kvalifikationsturnering. Men mon ikke danskerne giver det par procenter mere i de kampe med tanke på muligheden for at spille en EM-slutrunde på hjemmebane i Parken.
De 13 værtsbyer til EM-slutrunden er:
- København, Danmark
- London, England
- München, Tyskland.
- Baku, Aserbajdsjan.
- Sankt Petersborg, Rusland.
- Rom, Italien.
- Bukarest, Rumænien.
- Amsterdam, Holland.
- Dublin, Irland.
- Bilbao, Spanien.
- Budapest, Ungarn.
- Bruxelles, Belgien
- Glasgow, Skotland.
London skal lægge græs til de to semifinaler og finalen, mens München, Baku, Sankt Petersborg og Rom udover gruppespillene også bliver værtsbyer for de fire kvartfinaler. De øvrige byer – altså inklusive København – får alle gruppespil og en ottendedelsfinale.