Når det skal være intimt

Mange mennesker er vilde med at komme til en koncert sammen med titusindvis af andre mennesker og dyrker derfor de store stadionkoncerter og festivalernes store scener. Men der findes også dem, som hellere vil nyde musikken i mere eller mindre intime rammer. Og heldigvis findes der her i landet en perlerækkke af lidt mere overskuelige spillesteder, som både leverer den intime stemning og den gode lyd – som indimellem godt kan være et problem, når de store rum skal spilles op.

Her tager vi et kig på nogle af de bedste mindre spillesteder i Danmark – både øst og vest for Storebælt:

VEGA, København

Spillestedet VEGA ligger centralt på Vesterbro i København i en fredetbygning, som i en lang årrække gik under navnet Folkets Hus. Som koncertsted slog VEGA dørene op for publikum i 1996 som en del af Kulturby 96. Siden er VEGA blevet betegnet som et af de bedste spillesteder i København, og man tiltrækker hvert år en lang række både stjernenavne fra ind- og udland såvel som up-and-coming artister. VEGA har to musikscener, Store VEGA med plads til 1.500 stående og 900 siddende publikummer, mens Lille VEGA har kapacitet til at rumme 600 stående og 150 siddende gæster.

Den Grå Hal

Et gammelt ridehus i fristaden Christiania huser i dag en masse koncerter året rundt. Den Grå Hal har været brugt som spillested siden 1970’erne, hvor christianitterne indtog bydelen på Christianshavn. Siden har en masse store navne gæstet den Grå Hal, og Bob Dylan, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Rage Against the Machine og The Smashing Pumpkins er blot nogle af de superstjerner og megabands, der har været på besøg i den Grå Hal Bygningen blev opført i 1891 og fredet i 2007.

Musikhuset Posten

Odense har både H. C. Andersen og O.B. Men Fyns hovedstad har også et glimrende koncertsted i form af Musikhuset Posten. Posten ligger centralt i Odense, tæt ved banegården, og blev indviet i 1984 som Rytmeposten. Man kan opleve en masse forskellige genrer på Musikhuset Posten, men det primære fokus ligger dog på rockmusik. Musikhuset Posten har status som det regionale spillested på Fyn.

Fermaten

Herning er mere end Boxen og MCH Arena, der frister en tilværelse i udkanten af Herning. Helt inde i centrum af den driftige midtjyske by finder man spillestedet Fermaten, der hvert år huser 120-140 koncerter. Fermaten, der har plads til 720 stående publikummer, er tegnet af arkitekt Kim Utzon, søn af den nok så berømte Jørn Utzon. Udbuddet på Fermaten præges af mange danske navne – lige fra Hugo Helmig over Saveus til Baal – men der er også internationale kunsterne på plakaten. Fermaten er udpeget som det regionale spillested i Midtjylland og har også andre kulturarrangementer end musik på programmet.